Vrijwilligerswerk Huizen

Arnold Kroon, 84 jaar en full-time vrijwilliger

20 feb 2023
Je doet het voor 50% voor jezelf en 50% voor een ander. Lees hier het interview met Arnold.
Arnold Kroon, 84 jaar en full-time vrijwilliger

Arnold Kroon, 84 jaar oud, ontwierp decors voor Spel zonder grenzen, Farce Majeur, Berend Boudewijn. Met Jos van de Valk gaat hij een paar keer mee naar Amerika om nieuwe programma’s en decors te bekijken. Na 36 jaar bij de NTS, NOP en NOB gaat Arnold met de VUT en start hij een nieuwe carrière als vrijwilliger. Hij heeft meegewerkt aan de geldinzamelingsactie voor de Henri Dunand, was daarna 15 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ondertussen wordt hij ook ingelijfd door Tafelberg, de boodschappenplusbus, De Bolder, Gooisch Natuurreservaat en Tergooi.

Toen kwam corona en alles viel stil.
Na verloop van tijd mag er weer wat en meldt Arnold zich bij Vrijwilligerscentrale Huizen.Eerst brengt hij boeken rond voor de bibliotheek. Hij haalt en brengt de dames naar de bingo in Naarden. Hij doet kleine klusjes en onderhoudt de tuintjes voor mensen die zich hiervoor hebben aangemeld. De hulpvragen gaan altijd via de vrijwilligerscentrale, hij wordt niet rechtstreeks benaderd. “Het mooie van dit werk is dat je zelf mag bepalen wat je wanneer doet”, vertelt Arnold. Verschillende dames vragen voor het tuinwerk specifiek naar Arnold, waarna hij eerst even naar de tuin gaat kijken. Daar wordt hij verwelkomt met een kopje thee of koffie. Hij kijkt wat er van hem verwacht wordt en of er gereedschap is. Als er geen gereedschap is, haalt hij dat op bij de  vrijwilligerscentrale.

Hij benadrukt dat hij geen tuinman is, hij verwijdert onkruid tussen de planten, harkt bladeren, ruimt op en snoeit. Gezien zijn leeftijd doet hij geen zwaar werk. Maar ja, de peper zit in zijn kont, dus als er schuifelend nog een kopje koffie wordt gehaald, dan wordt hij wel eens onrustig, dat duurt te lang. Maar de dames willen ook hun verhaal kwijt. Arnold hoort ook wel problemen aan, die hij vervolgens meldt bij de vrijwilligerscentrale. “Je moet wel je eigen grenzen stellen”, aldus Arnold. Wanneer de kinderen geen tijd hebben om wat in het huis te doen of op te hangen, pakt hij dat ook op. Per keer probeert hij maximaal 2 uur te besteden, maar ja, dat lukt niet altijd, dus stiekem loopt het wel eens uit. Als het regent, gaat Arnold niet op pad.
Arnold heeft een vast ritme, bijna iedere dag is gevuld met vrijwilligerswerk. Hierbij rekent hij het stofzuigen thuis trouwens ook mee. Een middag in de week is gereserveerd voor zijn tuintjes. En als hij echt niets te doen heeft, gaat hij wandelen, hij loopt onder andere naar Hilversum in 2,5 uur en dan moet hij ook nog terug. Gelukkig heeft hij een buskaart, maar die heeft hij tot nu toe nog niet gebruikt. Regent het, dan heeft hij een puzzel van 1.000 stukjes waar hij zich over kan buigen, want een boek, nee dat is niets voor hem.

Als ik vraag of hij nog een boodschap heeft voor iedereen die nog twijfelt over vrijwilligerswerk, antwoordt hij:
Gewoon DOEN. Je bent lekker buiten bezig, je doet het voor jezelf, want je beweegt. En je doet er de mensen een groot plezier mee. Je doet het voor 50% voor jezelf en 50% voor een ander.

Interview: Bert Moll
Foto: Manuel Pohan 

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2023 Vrijwilligerscentrale Huizen |