Vrijwilligerswerk Huizen

De kunst van contact maken met elkaar

19 nov 2020
Vrijwilligerscentrale Huizen
Door de coronacrisis hebben we gezien dat mensen nóg vaker voor elkaar klaarstaan. Voor de crisis deed 50% van de volwassenen in Huizen al vrijwilligerswerk, maar door de coronacrisis is dit aantal alleen maar gegroeid. We hebben in het voorjaar gezien dat veel mensen hun hulpaanbod plaatsten op Huizenvoorelkaar.nl, maar zagen ook veel buurtinitiatieven ontstaan.
de-kunst-van-contact-maken-met-elkaar

Er werden briefjes met telefoonnummers in brievenbussen gedaan en er werd op Facebook een coronahulpgroep opgericht met ruim 1000 leden. Ook onze telefoon stond roodgloeiend. Tientallen mensen wilden iets betekenen voor een ander. Binnen no-time was er een lijst van mensen die boodschappen wilden doen of wilden beeldbellen met iemand. Maar wat bleek? Er waren veel te weinig vragen die pasten bij het aanbod. Niet alleen in Huizen, maar in Nederland was dit een veelvoorkomend fenomeen. Hoe komt dat toch? Welke lessen hebben wij hieruit geleerd?

Volgens onderzoek van hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs, heeft dat te maken met twee dingen: vraagverlegenheid en handelingsverlegenheid. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de mensen het lastig vindt om hulp te vragen aan een ander. Laat staan aan mensen die je niet kent. Handelingsverlegenheid gaat over het aanbod. We willen allemaal wat doen, maar wat kan en mag in deze tijd? De behoefte om te helpen is groot, maar mensen weten niet wat haalbaar en veilig is. Gelukkig is er steeds meer mogelijk. De maatregelen voor veilig vrijwilligerswerk zijn steeds duidelijker geworden en daardoor kunnen meer mensen weer aan de slag. Toch blijft er een grote groep zitten met een hulpvraag die ze niet durven te stellen en aan de andere kant staan mensen die graag iets voor een ander willen doen. Hoe zorgen we ervoor dat deze behoeftes gelijk worden aan elkaar?  

Onze tip: maak je aanbod concreet. Zeg niet ‘Kan ik je ergens mee helpen?’ maar vraag ‘Ik ga zo boodschappen doen, kan ik wat voor jou meenemen?’ of ‘Ik wil een frisse neus halen, zal ik je hond gelijk uitlaten?’. Zo maak je het aanbod klein en benaderbaar. Dit is de sleutel voor een succesvolle verbinding. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we 2020 op een mooie en warme manier kunnen afsluiten.  

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2021 Vrijwilligerscentrale Huizen |