Vrijwilligerswerk Huizen

Het is niet minder waardevol voor de vrijwilliger zelf

30 sep 2020
Vrijwilligerscentrale Huizen
Nicolette Iserief is namens de bibliotheek vrijwilligster. Ze werd door de bibliotheek benaderd met de vraag of zij wilde gaan voorlezen aan dementerende bewoners in De Marke-De Meenthoek. Ze leest nu, met heel veel een à twee uur voor en dat eens in de drie weken.
het-is-niet-minder-waardevol-voor-de-vrijwilliger-zelf

Na een cursus leerde Nicolette wat dementie eigenlijk betekent. Een voor Nicolette onbekend terrein waarover de enthousiaste en goed ingevoerde activiteitenbegeleidster van De Marke haar veel heeft geleerd.

Herinneren

Bij het voorlezen richt Nicolette zich op dingen deze mensen zich nog wel kunnen herinneren, vooral uit de periode dat zij tussen 15 en 27 jaar waren. Dat doet ze op verschillende manieren. Muziek is een heel belangrijke ingang, vooral Nederlandse liedjes uit die tijd. “Het is verbazingwekkend dat mensen die bijna niet kunnen spreken toch gaan meezingen”.

Mix

Nicolette bereidt het te besteden uur zorgvuldig voor. Het mag niet te lang duren en het moet afwisselend en te begrijpen zijn. Daarom kiest ze voor een mix van liedjes, gedichtjes, een eenvoudig verhaaltje, een grapje en wat laten zien voelen of ruiken. In de herfst kunnen dat bladeren zijn en met Valentijnsdag hartjes of bloemen.

Bijzonder werk

Aan de hand van een voorbeeld illustreert zij waarom het zo bijzonder werk is. “Er was een mevrouw, best wel doof, die nooit iets zei. Een hele elegante vrouw, die vaak in slaap viel en alles langs zich heen leek te laten gaan”. Toen Nicolette die dag, in het voorjaar, bloemen uit haar tuin had meegenomen, liet ze de mensen de bloemen ruiken, aanraken en raden wat voor bloemen het waren. Op een moment zei mevrouw: ”Wij hadden vroeger een bloemenzaak, in Amsterdam.” Ze was in contact met iets van haar verleden en deelde dat. “Voor zulke momenten doe je het”, zegt Nicolette.

Dichtbundels

De bibliotheek zorgt voor de materialen. De dichtbundels van Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans zijn favoriet. Verder gebruikt ze voor haar vertellingen verhalen en platen uit onder andere het historisch tijdschrift over gebeurtenissen in het Gooi.

Waardevol

Tot slot wil Nicolette anderen die overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen, laten weten dat het niet veel tijd hoeft te kosten. Zij vindt het heel belangrijk dat je een deel van je leven besteedt aan zorg aan anderen dan je eigen familie. Met een steeds grotere groep ouderen vindt zij het belangrijk dat daar oog voor is. Een kopje koffie/thee drinken, een museumbezoek. Het is zo waardevol om te doen voor degenen die dat niet meer zelfstandig kunnen. Het is niet minder waardevol voor de  vrijwilliger zelf.

Dit interview is gepubliceerd in het boek 'Helden van Huizen 2019'.

Foto: door Gerda Woltinge
Tekst: Door Els van der Sterren

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2021 Vrijwilligerscentrale Huizen |