Vrijwilligerswerk Huizen

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

Een speciaal jaar waar we uiteraard bij stil staan
Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet
2021Heel NederlandHuizen

Twee jaar lang hebben allerlei vrijwilligersorganisaties het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet voorbereid. Het jaar, geopend op 2 december 2020 door Koningin Máxima, is bedoeld om meer mensen te betrekken: Nederland telt al bijna 7 miljoen Vrijwilligers. Toch missen we jou nog!

Cijfers van het CBS zijn duidelijk; minder mensen zetten zich minder uren vrijwillig in voor de ander en de samenleving. En dat terwijl allerlei maatschappelijke problemen juist vragen om meer betrokkenheid, of het nou gaat om sport en bewegen, gezondheid, analfabetisme, zorg of bijvoorbeeld natuur. Ons land wordt gemaakt door iedereen die er woont. Door de miljoenen mensen voor wie andere mensen helpen de normaalste zaak van de wereld is en die graag vrijwilligerswerk doen. Het geeft veel voldoening en brengt ons in contact met mensen die we anders nooit hadden ontmoet. ‘Mensen maken Nederland’, is het motto van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021.

Wat gebeurt er in het Nationaal Jaar?

Campagne voor iedereen

Iedereen die wil laten zien dat Mensen Nederland maken is er een speciale toolkit. Met die toolkit kan iedereen in een handomdraai laten zien waarom mensen zo belangrijk zijn voor zijn initiatief, gemeente of doel. Mensen maken Zwijndrecht groener bijvoorbeeld, of Mensen maken Verpleeghuis De Weide gezelliger, Mensen maken De Schilderswijk socialer. Hoe meer organisaties en gemeenten hier aan meedoen, hoe groter de campagne wordt. Centraal koopt de organisatie van het jaar mediaruimte in voor januari en september 2021. Daarnaast komen er het hele jaar door vrijwilligersverhalen. Op sociale media zien we steeds vaker de hashtag #mensenmakennederland.

Maatschappelijke Oproep

Op 2 december 2020 stond er een Maatschappelijke Oproep in grote landelijke kranten: Nederland telt al bijna 7 miljoen Vrijwilligers. Toch missen we jou nog! Deze Maatschappelijke Oproep is beschikbaar op de website van Mensen maken Nederland en in verschillende varianten te gebruiken voor lokale en regionale media. Vereniging NOV vraagt alle vrijwilligerscentrales en lokale organisaties hier gebruik van te maken. Hier staat alle informatie over de Maatschappelijke Oproep.

Expedities Nieuwe Gezichten

Speciaal om vrijwilligersorganisaties te helpen nieuwe gezichten te betrekken, worden er 200 expeditieleiders opgeleid die in 2021 meer dan 2000 organisaties gaan helpen. Een Expeditie Nieuwe Gezichten is een methode om met een groep van verschillende organisaties samen aan de slag te gaan om nieuwe mensen te enthousiasmeren en werven. Meer informatie hiervoor vind je hier.

Kennisboostweken

Onbekend maakt onbemind en kennisdelen is macht. Macht om mensen te leren betrekken! In kennisboostweken komen experts en ervaringsdeskundigen aan het woord om (met) deelnemers in online sessie te leren. Denk aan onderwerpen als het betrekken van jongeren, ouderen, mensen met een beperking en het bedrijfsleven. Of over hoe je ermee om moet gaan als je heel succesvol bent en juist héél erg véél vrijwilligers krijgt. De eerste kennisboostweek was in november 2020 en je kunt hier de sessies terugzien. De laatste kennisboostweek is begin 2022: eens kijken wat er geleerd en gebeurd is!

Nationale Vrijwilligersprijzen 2021

Ook bij de landelijke vrijwilligersprijzen gaat het helemaal om nieuwe gezichten, maar dan niet over hoe je ze vindt, maar hoe initiatieven hier al succesvol in zijn. Met een vlog over wat zij doen om nieuwe gezichten zich welkom te laten voelen, kunnen lokale vrijwilligersinitiatieven, -projecten en –organisaties in aanmerking komen voor één van de 12 videoproducties ter waarde van € 3.000,- of de hoofdprijs van € 7.500,-. Ook kunnen 350 vrijwilligers in aanmerking komen voor de VriendenLoterij Passieprijs van elk € 250,- en kunnen alle vrijwilligersorganisaties hun vrijwilligers bedanken met een speciale webapplicatie, gewoon vanaf de mobiele telefoon! Meedoen kan vanaf 1 januari 2021, meer informatie op: www.vrijwilligersprijzen.nl.

Week van het Vragen

Gevraagd worden is nog altijd dé manier om je ergens voor in te gaan zetten. Speciaal hiervoor komen er twee Weken van het Vragen. Die zijn terug te vinden op de kalender van het Nationaal Jaar.

Aandacht voor rol bedrijfsleven en onderwijs

Binnen het Nationaal Jaar is er ook speciaal aandacht voor de rol van het bedrijfsleven in de vorm van maatschappelijk betrokken ondernemen en het onderwijs voor het betrekken van meer mensen.

Het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet is een initiatief van de leden van Vereniging NOV en partners. Het Ministerie van VWS heeft een basissubsidie ter beschikking gesteld.

Zo kwam Mensen maken Nederland tot stand

Op het NOV-congres 2018 én tijdens het Vrijwilligersontbijt 2018 ondertekenden tientallen mensen, organisaties en kamerleden, een verklaring dat zij zich sterk willen maken voor een Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet in 2021: onder de noemen Mensen maken Nederland.

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2021 Vrijwilligerscentrale Huizen |