Vrijwilligerswerk Huizen

Workshop ABCD-Methode

18 aug 2021
Vrijwilligerscentrale Huizen
ABCD is geen project, niet iets wat je even doet of inzet, maar duurzaam werken aan sterke en verbonden buurtgemeenschappen.
workshop-abcd-methode

Buurtmaken met ABCD

Wat verandert er in een buurt als je niet langer denkt vanuit doelgroepen en tegenstellingen, zoals mensen met en zonder beperking, kwetsbare en krachtige, eenzame en niet-eenzame mensen? Als je mensen niet als cliënten maar als buurtbewoners ziet? 
Op maandag 4 oktober 2021 organiseert de vrijwilligerscentrale een workshop van 19.30-21.30 uur, om inwoners van Huizen te laten kennismaken met Asset Based Community Development. Deze aanpak ontstond eind jaren ’80 van de vorige eeuw en is sinds een paar jaar in Hilversum omarmd als de werkwijze om gemeenschapskracht in buurten en wijken aan te boren, zichtbaar te maken en te verbinden. Zo kan wijkontwikkeling van onderop ontstaan: door en met bewoners.

Maak kennis met Houriya Harrane van Versa Welzijn. Zij is 16 jaar werkzaam bij Versa Welzijn als community builder en is sinds eind 2017 ABCD-gids. Houriya laat je kennismaken met gemeenschapsversterkend werken aan de hand van de dagelijkse praktijken van Kees Fortuin, als inspiratiebron. In Utrecht heeft Kees een rol als aanjager van ABCD.  Hij is samen met een groep van ongeveer dertig ‘Fakkeldragers’  in tien oefenplekken bezig met het gemeenschapsgericht werken vormgeven in de Utrechtse wijken. ​

-  Wat is eigenlijk een gemeenschap?
-  Is een gemeenschap maakbaar? Zitten er theorieën achter? Waarom is het belangrijk?
-  Hoe kunnen we erachter komen wat voor gemeenschappen er al in onze buurt zijn? 
-  Wat voor gesprek heb je als bewoner, professional of beleidsmaker nodig om erachter te komen?  

Nieuwsgierig? Meld je aan en zorg dat je erbij bent! Uiteraard houden wij rekening met de RIVM-richtlijnen die op dat moment gelden. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Hier kun je je aanmelden

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2022 Vrijwilligerscentrale Huizen |