Vrijwilligerswerk Huizen

Een inspirerende vrijwilliger

23 mrt 2022
Vrijwilligerscentrale Huizen
Sanne put kracht uit haar eigen ervaring
een-inspirerende-vrijwilliger

Interview met Sanne Everaarts, winnares van de aanmoedigingsprijs: Jonge vrijwilliger van het jaar 2021. Voor haar initiatief om mensen te helpen met een eetproblematiek kreeg ze een cheque en een oorkonde.


Sanne is een meisje met prachtig krullend haar en een vrolijke glimlach. Nu bijna 19 jaar en eerstejaars student aan het HBO Social Work te Utrecht. Een bewuste studiekeuze, want als vrijwilliger merkte ze dat als je wat voor een ander kan betekenen je dat veel voldoening kan geven.

Sanne heeft altijd wel vrijwilligerswerk gedaan. Zo begon zij met het geven van bijlessen. Daarna, na de HAVO, zocht ze een zinvolle invulling van haar tussenjaar en kwam ze uit bij de vrijwilligerscentrale. Daar besprak ze haar wensen. Ze wilde 1 op 1 iemand begeleiden en liefst iets met jongeren. Toevalligerwijs had zich een meisje van 16 uit Sri Lanka gemeld voor het maatjesproject. Zij was in Nederland komen wonen en zocht iemand die haar verder wegwijs zou kunnen maken in haar nieuwe leefomgeving. The perfect match. Het klikte meteen. Ze deden leuke meidendingen. Sanne hielp haar met huiswerk, vrijetijdbestedingen en begeleidde haar met haar zoektocht. Zoals Sanne zelf aangeeft: ”Zoiets moois, eerst help je iemand die daar zoveel behoefte aan heeft tot ze daarna haar eigen weg gevonden heeft”. Dat geeft een goed gevoel. Hoe zou ze voor meer jongeren van betekenis kunnen zijn?

Sanne put kracht uit haar eigen ervaring met een eetstoornis en besluit om een lotgenotengroep op te richten. Dat doet ze op geheel eigen wijze door te kiezen voor een creatieve aanpak. Deze maand bijvoorbeeld maken ze een moodboard en praten over het thema geluk. Dat werkt erg goed. Een keer per 2 weken komen de lotgenoten bij elkaar in Haven5 aan de Havenstraat in Huizen onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen. Er wordt gesproken en er worden ideeën uitgewisseld. Sanne faciliteert, organiseert en coördineert de activiteiten. Ze werkt samen met stichtingen die al meer ervaring hebben op dat terrein. Daarnaast heeft ze zelf een stichting opgericht onder de naam: ‘Ontmoetingshuis In Spirit’. Van het Oranjefonds heeft ze een startersbudget gekregen en voor het schrijven van het beleidsplan kreeg ze hulp van de sociaal werker van Versa Welzijn. Zo werkt ze aan de ontwikkeling van haar stichting waarbij ze steeds meer mensen wil bereiken. Binnen haar opleiding krijgt ze nu ook de ruimte om haar plannen verder gestalte te geven en hopelijk nog heel veel mensen te kunnen helpen.

Ben jij ook geïnspireerd door Sanne? Neem een kijkje op haar Instagram of Facebook pagina @Ontmoetingshuisinspirit. 
Wil je vrijwilligerswerk doen? Kom eens praten bij de vrijwilligerscentrale in Huizen. Je bent van harte welkom.

Geschreven door: Els van der Sterren                            maart 2022

Sanne heeft haar cheque gedoneerd aan Karin Rienstra, voor Haven 5 in Huizen

Sitemap | Website door CM SpecialistCopyright © 2023 Vrijwilligerscentrale Huizen |