Maatje voor mensen met dementie zorgt voor meer levensvreugde

Interview met een maatje van formaat
Het maatjesproject voor mensen met dementie van Vrijwilligerscentrale Huizen en Vivium Wijkzorg is een groot succes. Daarom zoeken ze nu meer maatjes. Huizer Ruud Verspiek (74) is sinds de start van de pilot in februari maatje van een plaatsgenoot met dementie. “Een paar keer per week kom ik bij hem thuis langs om even gezellig te kletsen. Het is ontzettend mooi om iemand zo blij te maken, maar het geeft mij ook een stuk levensvreugde.”
Een paar momenten in de week fietst Ruud Verspiek naar de woonboot van zijn generatiegenoot. Met als doel een praatje maken of wellicht een vaartocht, wandeling of fietstocht. “Maar vooralsnog zijn we vooral gezellig aan het kletsen. We zijn in dezelfde periode opgegroeid, hebben genoeg om over te praten”, vertelt Ruud.
Langer thuis
Hij meldde zich in februari aan voor het nieuwe maatjesproject van Vrijwilligerscentrale Huizen en het wijkteam Met Extra Zorg Thuis van Vivium. Het doel is om maatjes te koppelen aan nog thuiswonende cliënten met beginnende dementie om ervoor te zorgen dat zij langer, op een goede manier, thuis kunnen blijven wonen. Na vier maanden blijkt dat het werkt en zijn meer maatjes welkom.
Maatje
Voor Ruud was het bijna als vanzelfsprekend dat hij aan de slag zou gaan als maatje. Hij was het al eerder. “Ik heb in het verleden een hele tijd een vrouw begeleid die na een operatie slecht ter been was. Later ben ik ook maatje geworden van haar partner. Een wandeling maken, meegaan met een artsenbezoek, dat soort dingen.” In die hoedanigheid maakte hij al kennis met dementie. “Toen haar partner overleed, viel mevrouw in een gat. Het lukte niet om alles te regelen na het overlijden van haar man, dus nam ik dat deels op me. Maar toen we dat formeel wilden regelen als bewindvoerder bleek ze al jaren beginnende dementie te hebben. Ik had de vroege signalen alleen gemist.”
Herkennen
Dat is dan ook iets waar het nieuwe maatjesproject veel aandacht aan besteed. De maatjes krijgen informatie over dementie, zoals het herkennen van signalen en hoe hiermee om te gaan. Maandelijks hebben zij ook overleg met de wijkverpleegkundigen van Vivium om ervaringen uit te wisselen. “Het is goed om meer inzicht te krijgen in het ziekteproces en handvatten aangereikt te krijgen”, vertelt Ruud.
Levenslust
Hij vervolgt: “Zo denk je vaak dat mensen met dementie weinig levenslust hebben, maar als ik langskom dan staat hij mij al op te wachten, praat honderduit.” Daarbij komt zijn luisterend oor, die hij als voormalig fysiotherapeut al had, zeker van pas. Maar ook zijn eigen verhaal is welkom. “We hebben ook echt een klik, zijn in dezelfde periode opgegroeid, hebben leuke gesprekken over hoe het vroeger was en hoe we de samenleving nu ervaren.”
Het project levert genoeg op om door te gaan en dus worden nog meer maatjes gezocht. “Het is fijn om op deze manier iets te betekenen voor een ander. Het helpt mensen langer actief en alert te houden en zo het thuis wonen langer mogelijk te maken, samen met de zorg. En het is goed in te passen in mijn leven. We spreken regelmatig af, maar dat is niet altijd op dezelfde tijden”, besluit Ruud.
Ook maatje worden? Neem contact op met Vrijwilligerscentrale Huizen tel: 035-52 67553 of mail naar info@vchuizen.nl
Interview: Linda Blok
Foto: Piet de Bruin